Den ultimative guide til god computersikkerhed

Den ultimative guide til god computersikkerhed

På en maskine, du lige har købt, som har Windows installeret på forhånd (præinstalleret) følger der også en masse crapware med, (programmer du højst sandsynligt ikke har brug for.

Første gang du har startet din Windows maskine op, hent dette program:

http://pcdecrapifier.com/

Dobbeltklik på installationsfilen og følg de trin der kommer frem på skærmen.
Fjern det du ved du ikke har brug for.

Derefter genstart.

Når du har startet computeren op igen, start din browser og åbn dette link:

http://singularlabs.com/uninstallers/security-software/

Hent det værktøj der passer til din maskine og dit præinstallerede sikkerhedsprogram.
Gem på skrivebordet.
Dernæst slå dit sikkerhedsprogram helt fra. Du finder instruktioner til dette via ovenstående link til afinstallationssoftware.

** Spring dette trin over, hvis du ikke har tænkt dig, at beholde det præinstallerede sikkerhedsprogram, der fulgte med computeren. **

Hvis du af andre grunde ønsker, at beholde dit sikkerhedsprogram, sørg da for, at holde øje med, hvornår licensen udløber, efter du har købt computeren. Dette er meget vigtig information, da du i langt de fleste tilfælde får leveret sikkerhedssoftware, som er i 30 dages prøveperiode, når du køber en ny computer. Når prøveperioden ophører, ophører beskyttelsen også, og du er udsat for malwareangreb. Så husk, at sørge for, at købe, eller afinstallere, inden prøveperioden er udløbet. :-)

Når du har afinstalleret sikkerhedssoftwaren:

I Windows:

Den ultimative guide til god computersikkerhedSom det første, når du lige har installeret Windows fra bunden, eller har afinstalleret software, og har et fuldstændig rent system, gør dette:

 • Hav installationsfilen til dit sikkerhedsprogram klar, så du ikke behøver, at gå ubeskyttet gennem din browser og først hente det, for bagefter at installere det. Det kan du blandt andet gøre ved, at hente installationsfilen fra browseren på en anden computer og overføre filen til en USB-pind og derefter føre filen fra USB-pinden ud på skrivebordet.

(Til Windows anbefaler jeg en samlet sikkerhedspakke med antivirus og firewall. Det gratis Comodo Internet Security er et fremragende alternativ, hvis du ikke vil bruge penge på en sikkerhedspakke. Beskyttelsen er i top. Det kan hentes fra http://comodo.com)

Slå Windows Firewall og Windows Defender fra. Det gør du således: Windows Defender:
http://www.spywarefri.dk/forum/viewthread/81940/
Windows Firewall:

(På engelsk)

http://www.sevenforums.com/tutorials/522-windows-firewall-turn-off.html

 • Installer dit sikkerhedsprogram
 • Opdater dit sikkerhedsprogram
 • Opdater Windows med alle systemopdateringer muligt, og aktiver 
automatiske opdateringer.!
 • Hent og installer Secunia PSI (Secunia PSI hjælper dig til, at holde 
alle dine programmer på computeren, inklusive browser plugins opdateret. Dette er et meget vigtigt tiltag, da det, at holde system og programmer løbende opdateret, er et essentielt led i, at forhindre infektion af virus og malware og generelt holde systemet rent for snavs og trusler.

Installation af browser og browsersikkerhed


Til både Windows, Mac OS X og Linux

 • Installer Google Chrome.
 • Gå til Chrome Web Store, som du finder i “Udvidelser” i Chrome, når 
du klikker på knappen med de tre streger i højre hjørne
 • Installer udvidelsen Adblock (Blokerer reklamer og skadelige links i browseren)
 • Installer udvidelsen WOT (Viser dig og blokerer skadelige sider og sider med svindel og tvivlsomt indhold)
 • Installer F.B. Purity (Sorterer uønsket indhold på Facebook fra)
 • Installer LastPass (En password-manager, der husker og automatisk 
udfylder dine brugernavne og adgangskoder for dig)!
 • Gå til https://dns.norton.com/
 • Vælg knappen “Home User”
 • Sæt flueben i Agree
 • Klik på “Get Started”
 • Klik på “Configure PC”
 • Sæt prik i “A” i den gule boks i højre hjørne og følg instruktionerne på 
siden (En DNS er et sæt adresser, der oversætter siders domænenavne til ip-adresser. Der findes DNS tjenester med forskellige funktioner. Nogle er til for, at gøre din browsing hurtigere ved, at oversætte sidernes domænenavne hurtigere, end den DNS, der er standard i din forbindelse. Andre har en anden funktion. Den funktion kan være, at filtrere skadelige domæner, der kan indeholde virus og malware og blokere for disse sider. Norton ConnectSafe, som jeg her har anvist, har netop denne beskyttende funktion)

Begrænset brugerkonto i Windows

Installation af virus og malware sker langt lettere, hvis du selv befinder dig på det højeste niveau af rettigheder i administratorkontoen. Derfor er et meget sikkert tiltag, at begrænse dine egne rettigheder, når du bruger maskinen til dagligdags brug og ikke gør brug af administrative opgaver, såsom installere opdateringer, programmer osv. Grunden til det er, at har du ikke de højeste rettigheder på maskinen, kan du ikke installere programmer og dermed er det langt sværere, ved et uheld, at blive inficeret med snavs. Du kan altid logge ind i din administratorkonto, når du skal installere programmer, eller opdatere systemet, og/eller anden vedligeholdelse. Men til almindelig brug, benyt den begrænsede konto.


Sådan gør du:

http://www.spywarefri.dk/artikel/begraenset-bruger-win7/

http://www.spywarefri.dk/artikel/begraenset-bruger-win8/


Sådan gør du i Mac OS X:

(På engelsk)
http://www.brighthub.com/computing/mac-platform/articles/56466.aspx
Programmer til at scanne for malware og virus i Windows
Det kan være en vældig god idé, at supplere din sikkerhedspakke med et on-demand scannerprogram, som giver en supplerende mening, om hvorvidt dit system er fri for infektioner. Ingen scanner kan finde alt, derfor kan det være en rigtig god ting, at supplere med en second-opinion.

Det er meget vigtigt, at huske ikke, at have to sikkerhedsprogrammer kørende med aktiv beskyttelse samtidig. Kun én sikkerhedspakke ad gangen. Dertil kan du have et supplerende scanningsprogram, som du, ud over at scanne med din sikkerhedpakke, yderligere kan scanne med engang i mellem.

Jeg anbefaler:

Oprydning og defragmentering i Windows

Med tiden bliver din computer langsommere. Ofte er det fordi flere og flere filer optager plads på harddisken. Der findes et meget simpelt og effektivt lille program, der kan hjælpe dig med, at rydde op på computeren. Det hedder Ccleaner.

 • Hent og installer Ccleaner

Din computer kan også blive langsom, fordi dine filer optager plads forskellige steder på harddisken. Det kaldes fragmentering, og gør, at den tid, det tager harddisken, at finde frem til filen, er længere, hvis filen ligger i den anden ende af disken, end i den første del af disken. Dette er der heldigvis en løsning på. Du kan enten køre det indbyggede defragmenterings-værktøj i Windows, eller du kan installere et defragmenteringsprogram. De fleste gratis defragmenteringsprogrammer, er mere effektive, end det indbyggede, der findes i Windows. Jeg anbefaler Auslogics Disk Defrag.

 • Hent og installer Auslogics Disk Defrag

(OBS: Bruger du SSD-drev, og ikke harddisk, spring dette over. Defragmenteringsværktøjer kan direkte ødelægge dit SSD-drev, så du ikke vil kunne bruge din computer igen, før du får et nyt drev. Så jeg anbefaler på det kraftigste, at du lader være!)

Yderligere bemærkninger til Mac brugere
Den ultimative guide til god computersikkerhedNår du ikke skal installere programmer og bare bruger computeren normalt, sæt GateKeeper til kun, at installere programmer fra App Store. Du finder GateKeeper i Systemindstillinger ——-> Sikkerhed og Anonymitet.

 • Hent og installer Macupdate Desktop. (Macupdate Desktop koster rundt regnet 100 kr. for et års licens. Det er alle pengene værd, da det holder alle dine programmer, som du ikke har hentet fra App Store,men fra browseren, opdateret, inklusive browser plugins, såsom Java og Flash og Silverlight)

Jeg kan anbefale, at du bruger et antivirusprogram på din Mac. Et af de rigtig gode gratis er Sophos Antivirus.

• Hent og installer Sophos Antivirus

Vil du hellere bruge lidt penge på en samlet sikkerhedpakke, kan jeg stærkt anbefale Intego Internet Security til Mac. Her får du hele pakken: Antivirus, browserbeskyttelse, firewall osv.

Hvis ikke Sophos så:

 • Hent og installer Intego Internet Security (30 dages gratis prøveperiode, inden beskyttelsen udløber, prøv før køb)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>