Hvad er 3G netværk?

3G

3G er en type af mobilsignal, som benyttes til at overføre data på et netværk. Det er ofte 3G internet, der benyttes, når du går på internettet på din smartphone.

Disse mobilsignaler blev i starten kun brugt til at tale, hvor der i dag også bliver benyttet tale, sms og adgang til internettet. Dette er både på det mobile bredbånd og på mobiltelefonerne.

3G netværk er stadig det mest udbredte signal til overførsler i Danmark. 3G er en forkortelse af ”3. generations mobilnetværk”. I 2011 blev der åbnet for de allerførste 4G-forbindelser i Danmark, som er efterfølgeren til 3G netværk.

Hvor kan jeg modtage 3G internet?

Modtage 3GNæsten alle steder kan du i dag modtage 3G netværk, men samtlige udbydere har dog specielle steder, hvor dækningen er knap så god.

De forskellige udbydere har lavet et dækningskort, som kan findes på internettet. Her kan du få et overblik over, hvilke områder der er bedst dækning i. Samtidig kan dette dækningskort vise om der er 3G internet, hvor du har behov for det. Det er dog vigtigt, at ved, at disse kort kun er vejledende.

Dette dækningskort kan dog stadig være et fingerpeg til, hvor den bedste dækning kan opnås.

De tekniske betegnelser ved 3G netværk

De fleste kender kun forbindelsen under navnet ”3G”, som også er tilstrækkelig. Det kan dog stadig være vigtigt at forstå forskellige begreber, hvis du f.eks. skal til udlandet. De fleste steder bliver også kaldt 3G, men andre steder vil der fremgå tal og bogstaver, som du ikke ville forbinde med 3G mobilt bredbånd. Derfor kan det være en god idé at lære disse.

Den teknologi, som ligger bagved 3G mobilt bredbånd hedder UMTS, som også kan forkortes W-CDMA og CDMA2000.

Der er også betegnelsen ”Turbo 3G” for HSDPA, som er en betydelig hurtigere forbindelse sammenlignet med det traditionelle 3G netværk. Denne forbindelse vil mange steder betegnes som HSDPA, som den er en videreudvikling fra. Andre steder vil der blot benyttes forkortelsen HSPA.

I Danmark er det teknologierne UMTS (3G) og HSDPA (Turbo-3G), som ligger bag 3G internet.

3G mobilt bredbånd og fremtiden

3G og fremtidenEfter udviklingen af 4G, vil der nok være et stigende fokus på at videreudvikle denne type forbindelse. Dette vil betyde, at 3G-teknologien ikke ville blive brugt i samme omfang som tidligere. Det er dog stadig 3G netværk, som er mest udbredt i Danmark. Til dem som har et 4G-abonnement vil du automatisk blive tilsluttet 3G-forbindelsen, hvis der ikke er 4G-dækning.

Der bliver stadig udviklet på 3G-netværket, hvor der for nyligt er blevet opsat nye master med andre frekvenser end tidligere. Dette betyder, at 3G-dækningen stadig bliver stærkere og stækere på trods af, at 4G-netværket er kommet til.

I Danmark kan man med turbo 3G internet kunne modtage hastigheder på op til 32 Mbit. Sammenligner vi dette med 4G-netværket, kan der her opnås hastigheder på op til 80 Mbit. Det er dog sjældent, at hastigheden vil ramme maksimum, da det også afhænger af vejr, fysiske rammer og udstyr. Dette gælder både hos 3G- og 4G netværk.

3G mobilt modemI Danmark er der fire udbydere, som har egne 3G netværk og kan tilbyde 3g mobilt bredbånd fra det. Disse fire udbydere er Telia, TDC, Telenor og 3.
Der eksisterer også forbindelsen 2G, som hovedsaligt bliver benyttet, når der skal foretages opkald eller sendes sms-beskeder. Dette netværk kan ikke bruges til at sende eller modtage data. Engang ude i fremtiden vil der også komme 5G, som er end forbedring af 4G-netværket.

Du vil i Danmark kunne finde mange forskellige udbydere af 3G netværk. Disse udbydere betaler dog enten 3, TDC, Telenor eller Telia for at få adgang til dette netværk. Dette bliver tilbudt til billigere priser, da hastigheden ikke er ligeså høj.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>