Mobilt bredbånds dækning i Danmark

Dækning i Danmark

Vil du bruge din smartphone eller tablet til netadgang eller vil du have mobilt bredbånd? Så er det en god idé, at finde ud af hvilken udbyder der kan give dig den bedste dækning.

De fleste områder har mindst et netværk med rimelig dækning, så du skal bare finde det rigtige netværk, så du ikke ender med en forbindelse der tester din tålmodighed.

Der er tre netværk til mobilt bredbånd – 3, TDC, og Telia og Telenors fælles netværk. Alle de andre udbydere lejer sig så ind på et af disse netværk. På internetudbydernes hjemmeside kan du se et dækningskort, som viser dig hvor i landet der er tilfredstillende dækning. Uanset om det er mobilt bredbånd eller telefoner, så er det de samme master som bliver brugt, hvilket også betyder identiske dækningskort.

Du skal være opmærksom på, at dækningskortene også viser 4G-dækningen. Det er kun det nyeste udstyr der kan bruge 4G, og der er også nogle udbydere der kræver en merpris for 4G-netværk. Det skal du lige have styr på, inden du vælger at bestille abonnementet.

Hvis du ser på Telia, 3 eller Telenors dækningskort, så kan du klikke 4G-dækningen væk. Men hvis der er en god 4G-dækning, så er der som regel også en god 3G-dækning.

Udover 3G og 4G, så findes der også 2G. Det er dog mest relevant ved telefonopkald og sms, og kan ikke bruges til ordentligt mobilt bredbånd.

Udbydernes dækningskort

internet dækningDa de små udbydere lejer sig ind på 4G-netværkerne, kræves der hos dem, ofte ekstra betaling for adgang til 4G. Så hvis det er væsentligt for dig, er det en god idé at tjekke, om det er inkluderet i dit abonnement. Du skal selvfølgelig også tjekke om dit udstyr kan modtage 4G.

Dækningskortene viser den udendørs dækning, så selvom der er dækning i det område hvor du er, så kan forbindelsen godt drille hvis du er indendørs. Du kan altså godt forvente at hastigheden bliver lavere, hvis du bruger din forbindelse indenfor.

Undersøg dækningen

Når du skal undersøge dækningen til mobilt bredbånd, behøver du kun at tjekke 4 dækningskort; nemlig TDC, 3, Telia og Telenor. Det er de eneste der udbyder internet på deres helt eget netværk. Alle andre udbydere lejer sig ind på et af disse netværk. Faktisk er flere af de mindre udbydere ejet af en af de store selskaber.

Den primære forskel på store og små udbydere er, at de mindre udbydere ofte tilbyder en forbindelse med lavere hastighed. Dette betyder dog ikke ret meget, da man de fleste steder ikke kan opnå en hurtigere forbindelse, end den de mindre udbydere kan tilbyde.

Man skal helst kunne opnå en hastighed på 4-5 Mbit, hvis man vil kunne se en video i god kvalitet.

Hvem har den bedste dækning?

Bedste dækningDet kan godt være svært at finde ud af hvem der har den bedste dækning i landet, da det er meget afhængigt af hvor i landet man befinder sig, og hvor mange brugere der belaster netværket.

Generelt har 3 haft ry for at have den bedste dækning til mobilt bredbånd, men efter at Telenor og Telia har slået sig sammen, har de højst sandsynligt  den bredeste dækning af 3G. Men det er umuligt at komme med et helt konkret svar på spørgsmålet, netop på grund af en eventuel belastning fra andre brugere.

Umiddelbart ville man nok tænke, at TDC må have en god dækning, da de er den største internetudbyder. Men faktisk er der en del som TDC’s dækning halter på, og fordi de har så mange kunder, er de også nødt til at have flere master end de andre udbydere.

Med hensyn til 4G-dækning, så står TDC faktisk stærkest, især i yderområderne. Samtidig er de også i gang med en opgradering af deres 3G-netværk, så det varer nok ikke længe før de kan tage prisen for bedste landsdækkende dækning.

Hvis du vil bruge 4G-dækning så er det TDC helt klart være et godt valg, hvorimod Telia, Telenor og 3 er bedst med 3G-dækning lige nu.

Men selvom dækningen generelt er rigtig god i Danmark, så er det altså stadig en god idé at tjekke dækningen i et bestemt område, inden du vælger.

Hvad påvirker dækningen?

Der er visse ting der kan påvirke din dækning. Det kan eksempelvis være vejret eller antallet af brugere på masten. Men kan derfor godt opleve at hastigheden bliver langsommere på visse tidspunkter.

Du har måske prøvet at være til et stort arrangement og forgæves prøvet at finde signal til at ringe fra mobilen. Men faktisk så kan det hjælpe at gå hen i nærheden af et vindue.

Så hvis du har en dårlig forbindelse med dit mobile bredbånd, kan det være at der er bedre signal et andet sted i huset. Det er dog ikke nemt at placere et USB-modem optimalt, men så kan man købe et USB-forlængerkabel. Men husk på at forlænger kablet skal være så kort som det er muligt, så hastigheden ikke mistes undervejs. Helst ikke længere end en eller to meter.

Hvilket udstyr kan opfange signalerne?

Påvirker dækningenDet er mest almindeligt med et USB-modem til mobilt bredbånd. Der sidder et sim-kort i modemmet, og så er det bare at sætte det i computeren. USB-modemmet installerer selv det nødvendige software på computeren.

Det er også mobilt bredbånd der bruges til tablets og iPads, her er det bare et sim-kort der bliver sat direkte ind i enheden. Det kan man også i nogle bærbare computere.

Enkelte udbydere tilbyder desuden en router ved køb af mobilt bredbånd, og det er jo smart hvis du vil bruge forbindelsen fra flere computere samtidig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>